Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  
DennenboomZuiverende Dennenboom

De gezondheidskosten rijzen op dit moment de pan uit. En bij de meeste geneesmiddelen krijg je er nog een lijst met mogelijke schadelijke bijwerkingen bij waar je niet vrolijk van wordt. Willen we dit wel? Kan het niet anders??

Misschien is dit wel hét keerpunt. Het moment waarop de mens weer openstaat voor de middelen uit de natuur die gratis ter beschikking staan. En omdat ze veel beter afgestemd zijn op de mens, hebben ze veel minder of geen bijwerkingen.
Honderd jaar terug bestonden er trouwens bijna alleen maar natuurlijke geneesmiddelen maar bij ernstige klachten waren deze soms niet krachtig genoeg. Daarom zijn ze nieuwe middelen gaan ontwikkelen die heel veel mensen hebben geholpen, maar we zijn daarbij vergeten dat je voor niet-ernstige klachten nog steeds gebruik kunt maken van de natuur.

Neem bijvoorbeeld de Dennenboom. Al duizenden jaren wordt de Dennenboom in vele landen gebruikt als geneeskruid voor klachten aan de luchtwegen. De naalden zijn geurig en zuiveren de lucht maar ook ons lichaam.
Je herkent de Dennenboom  aan de naalden die per twee zijn gegroepeerd. (Onze kerstboom is daarom geen dennenboom, maar een Spar).

Naalden van de Dennenboom zijn per 2 gegroepeerd

De knop van de Dennenboom in het voorjaar.
Je ziet hier dat de naalden per 2 aan elkaar vast zitten.

De boom heeft een lange penwortel die soms meters diep gaat. De boom haalt daarom zijn voedingsstoffen diep uit de aarde. De naalden bevatten vooral heel veel vitamine C.

Stam van de Dennenboom Stam van de Dennenboom
De stam van de Den. Als de bast beschadigd is komt het kleverige hars te voorschijn.
Hars beschermt de boom tegen virussen en ongedierte die het op het binnenste van de boom hebben voorzien.
Van hars wordt onder andere lijm gemaakt.

   

Middelen die gemaakt worden van de Dennenboom zorgen er voor dat vastzittend slijm wordt opgehoest. Daarnaast worden virussen en bacteriën uitgeschakeld en verkoudheidsklachten verminderen.

Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van de Den:

-        Thee van de naalden of van de dennenknoppen.
(Opzetten met koud water en wanneer het kookt ongeveer 10 minuten zacht laten trekken)
(thee van verse naalden werkt beter dan van gedroogde naalden)

-      Dennensinas, het recept vind je onder aan deze pagina.

-        Tinctuur, genaamd Pinus.
Een tinctuur is een alcoholische oplossing van een kruid en deze werkt meestal sterker dan de thee. Bij de drogist is deze bijvoorbeeld van het merk Bonusan verkrijgbaar of te bestellen. Vraag altijd na of het bij jouw persoonlijke situatie past want niet elke tinctuur mag bijvoorbeeld bij zwangerschap of reguliere medicatie gebruikt worden.

-        Dennenknoppensiroop, te koop bij drogist of maak het zelf. (Voor een recept met honing, klik hier)

-     Etherische olie, gebruik slechts enkele druppels in een pan met water om boven te stomen.

-     Dennenappellikeur

Dennennaaldenthee

Dennennaaldenthee, ongeveer 10 minuten laten koken, daarna zeven.
(Je kunt de naalden er eerst uitzeven met een grove zeef,
daarna kun je de restjes er nog met een fijn zeefje uitzeven.)
Er drijft een laagje bovenop de thee, die kun je gewoon drinken.

Bewaar de hete thee in een thermoskan en drink verdeeld over de dag af en toe een kopje thee.

Hoewel je het hele jaar door gebruik kunt maken van de naalden, bevatten de jonge knoppen in april/mei de hoogste concentratie van de werkzame stoffen. Dus dat is hét moment om het bos in te gaan en de heerlijke smaak van de knoppen te proeven.
(Pluk uiteraard niet alles van 1 boom zodat er wel genoeg aan de boom blijft hangen).

Dennenthee    Dennenknop - Kruidengeheimen

Voordat ik een artikel schrijf vind ik het belangrijk om zelf uit te testen wat het kruid met mij doet. Zo ben ik zonder lichamelijke klachten de tinctuur van de Den gaan innemen om te kijken of er iets gebeurde.
Ik merkte vooral dat ik heel veel moest plassen en dat mijn urine donkerder van kleur werd.
Het is dan leuk om in oude kruidenboeken terug te lezen dat het kruid inderdaad werkt op de urinewegen. Het werd vroeger gebruikt bij blaasontsteking, prostaatontsteking en vochtophopingen.
Maar ook word gemeld dat het kruid het bloed zuivert en als je weet dat afvalstoffen het lichaam verlaten via de urine, dan verklaart dat de donkere kleur van de urine.

Van de dennenkoppen wordt ook een Bach Bloesemremedie gemaakt. Een bloesemremedie helpt emoties en gemoedsstemmingen in evenwicht te brengen en de balans te herstellen. De remedie van de Den (Pine genaamd) wordt aangeraden wanneer iemand last heeft van schuldgevoelens, zelfverwijt en wanneer iemand zich voortdurend verontschuldigd, ook voor fouten van een ander. Door het innemen van deze remedie help je de eigenwaarde te verhogen.

Dennenappel

Pijnboompitten

De zaden van de Den zijn eetbaar en heten pijnboompitten. De meeste pijnboompitten die verkocht worden komen overigens van de Pinus pinea. (Parasolden). Deze Den vind je vooral aan de kust in het Middellands Zeegebied.
Het schijnt dat je zelf pijnboompitten uit de dennenappels kunt halen: Laat dichte dennenappels in een papieren zak op een warme plek drogen. Schud de zak dagelijks even op. Als de appels opengaan kunnen de pitjes uit de zak gehaald worden. De schil moet dan nog wel van de zaadjes verwijderd worden
. 

In de kruidengeneeskunde wordt vooral gebruik gemaakt van de Grove Den, bekend onder de Latijnse naam Pinus Sylvestris. Zover ik weet kun je alle dennenbomen gebruiken om thee van te maken, maar kijk het voor de zekerheid even na.

Het bos staat vol met deze waardevolle bomen waar nog veel meer over te vertellen is.
Als ik je interesse heb kunnen wekken, dan kun je op internet nog veel meer informatie en recepten over de Dennenboom vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van dennenhoestsnoepjes of mosterd gemaakt van de Den? 
Wie weet gaat het tij dan echt keren en gaan we bij niet-ernstige klachten gewoon weer terug naar de gratis geneesmiddelen uit de natuur!

Andrea Bleeker
april 2015
www.kruidengeheimen.nl


 RECEPT DENNENSINAS

Dennensinas

DENNENSINAS MET GEMBER
Neem een takje dennennaalden en een stuk gember. Kook het samen ongeveer 10 minuten in een pan met water. Laat afkoelen. Zeef het sap en vul een glazen fles tot 2/3 met deze koude dennenthee. Vul de fles aan met vers gepers sinaasappelsap en eventueel een eetlepel honing voor degenen die van zoete drankjes houden. Laat het sap indien mogelijk een dag staan in de koelkast zodat de smaken met elkaar mengen.
Drink smakelijk!
Meer recepten van natuurlijke drankjes vind je op de facebookpagina "Natuurlijk Drinken".

Dennenbomen

Nieuwsbrief:

Ongeveer 1x per 2 maanden schrijf ik een nieuw artikel over een kruid die ik op deze website zet.
Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Indien deze link niet werkt, stuur dan een mailbericht naar mail@kruidenmassages.nl.

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


Index

Kruidenoverzicht  

Nieuws & Activiteiten

Contact

Den
Foto boven: Mannelijke bloeiwijze
Den

Dennenstam