Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  
DennenbomenZuiverende Dennenboom

De gezondheidskosten rijzen op dit moment de pan uit. En bij de meeste geneesmiddelen krijg je er een lijst met mogelijke schadelijke bijwerkingen bij waar je niet vrolijk van wordt. Willen we dit wel of kan het anders??

Misschien is dit wel hét keerpunt. Hét moment waarop de mens weer openstaat voor de middelen uit de natuur die gratis ter beschikking staan. Omdat ze veel beter afgestemd zijn op de mens, hebben ze zelden vervelende bijwerkingen.
Honderd jaar terug hadden overigens bijna alle geneesmiddelen een natuurlijke afkomst. Bij ernstige klachten waren deze soms niet krachtig genoeg. Daarom zijn ze synthetische middelen in het laboratorium gaan ontwikkelen. Deze medicijnen hebben veel mensen geholpen bij hun klachten, maar we zijn vergeten dat je bij niet-ernstige klachten nog steeds gebruik kunt maken van de natuur.

Neem bijvoorbeeld de dennenboom. Al duizenden jaren wordt de dennenboom in vele landen gebruikt als geneeskruid voor klachten aan de luchtwegen. De naalden zijn geurig en zuiveren de lucht ... maar ook ons lichaam.
Je herkent de dennenboom  aan de naalden die per twee zijn gegroepeerd. (Onze kerstboom is daarom geen dennenboom, maar een spar).

Den

De knop van de den in het voorjaar.
Je ziet hier dat de naalden per twee aan elkaar vast zitten.

Penwortel

De boom heeft een lange, rechte penwortel die meters diep kan gaan. De boom haalt daarmee zijn voedingsstoffen diep uit de aarde. De naalden bevatten vooral heel veel vitamine C.

Stam van de Dennenboom Stam van de Dennenboom
De stam van de den. Als de bast is beschadigd, komt kleverige hars te voorschijn.
Hars beschermt de boom tegen virussen en ongedierte die het op het binnenste van de boom hebben voorzien.
Van hars wordt onder andere lijm gemaakt.

  

Luchtwegen

Extracten van de den kunnen verlichting geven bij klachten aan de luchtwegen: Ze zorgen dat vastzittend slijm wordt opgehoest. Daarnaast worden virussen en bacteriën uitgeschakeld en zullen verkoudheidsklachten verminderen.

Inname

Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van de den:

-Thee maken van verse dennennaalden of van de dennenknoppen.
Bereiding: Pak daarvoor op gevoel een handje met dennennaalden of -knoppen. Breng ze in een pan met water aan de kook. Als het water kookt moet je het ongeveer tien minuten zacht laten trekken. Daarna kun je de naalden eruit zeven.
(Thee gemaakt van verse naalden werkt krachtiger dan van gedroogde naalden.)

-Dennensinas, het recept vind je onder aan deze pagina.

-Tinctuur Pinus
Verkrijgbaar bij gezondheidswinkels of drogist.
Tinctuur pinus is een alcoholische oplossing van de den. De wijze van inname is eenvoudig (3x daags een aantal druppels in wat water). Vraag bij de aankoop van een tinctuur na of het bij jouw persoonlijke situatie past, want niet elke tinctuur mag bijvoorbeeld bij zwangerschap of naast reguliere medicatie gebruikt worden.

-Dennenknoppensiroop, te koop bij drogist of maak het zelf. (Voor een recept met honing, klik hier)

-Dennenappellikeur, verkrijgbaar bij de slijterij.

-Etherische olie is alleen voor uitwendig gebruik: Gebruik slechts enkele druppels in een pan met water om boven te stomen.

Dennennaaldenthee

Dennennaaldenthee, ongeveer 10 minuten laten koken, daarna zeven.
(Je kunt de naalden er eerst uitzeven met een grove zeef,
daarna kun je de restjes er met een fijn zeefje uitzeven.)
Er drijft een donker laagje bovenop de thee, die kun je gewoon drinken.

Bewaar de hete thee in een thermoskan en drink verdeeld over de dag af en toe een kopje thee.

Jonge knoppen

Hoewel je het hele jaar door gebruik kunt maken van de naalden, bevatten de jonge knoppen in april/mei de hoogste concentratie aan werkzame stoffen. Dus dat is hét moment om het bos in te gaan en de heerlijke smaak van de knoppen te proeven.
(Pluk uiteraard slechts een paar knopjes, zodat er genoeg aan de boom blijft hangen).

Dennenthee    Dennenknop - Kruidengeheimen

Vocht

Voordat ik een artikel schrijf vind ik het belangrijk om zelf te testen wat het kruid met mij doet. Zo ben ik zonder lichamelijke klachten de tinctuur van de den gaan innemen.
Ik merkte dat ik heel veel moest plassen en dat mijn urine donkerder van kleur werd.
In oude kruidenboeken kun je lezen dat het kruid inderdaad vochtafdrijvend werkt. Vroeger gebruikte men extracten van de den bij blaasontsteking, prostaatontsteking en vochtophopingen.
Ook schrijft men in die boeken dat het kruid het bloed zuivert. Als je weet dat afvalstoffen het lichaam verlaten via de urine, dan is het niet gek dat mijn urine donkerder werd door gebruik van de den.

Bach Bloesemremedie

Van de dennenkoppen wordt ook een Bach bloesemremedie gemaakt. Een bloesemremedie helpt emoties en gemoedsstemmingen in evenwicht te brengen en de balans te herstellen. De remedie van de Den (Pine genaamd) wordt aangeraden wanneer iemand last heeft van schuldgevoelens, zelfverwijt en wanneer iemand zich voortdurend verontschuldigd, ook voor fouten van een ander. Door het innemen van deze remedie help je de eigenwaarde te verhogen.

Dennenappel

Pijnboompitten

De zaden van de den zijn eetbaar en heten pijnboompitten. De meeste pijnboompitten die verkocht worden komen overigens van de Pinus pinea. (Parasolden). Deze den vind je vooral aan de kust in het Middellands Zeegebied.
Je kunt zelf pijnboompitten uit dennenappels halen: Laat dichte dennenappels in een papieren zak op een warme plek drogen. Schud de zak dagelijks even op. Als de appels opengaan, vallen de pitjes in de zak. Let op, om de zaadjes zit nog een schilletje die eraf gehaald moet worden.

Welke Den?

Er zijn verschillende soorten dennenbomen. In de kruidengeneeskunde wordt vooral gebruik gemaakt van de "Grove Den", bekend onder de Latijnse naam Pinus sylvestris. Zover ik weet kun je alle dennenbomen gebruiken om thee van te maken, maar kijk het voor de zekerheid even na.

Het bos staat vol met deze waardevolle bomen waar nog veel meer over te vertellen is.
Ik hoop dat ik je interesse heb kunnen wekken voor deze prachtige boom waar je je gezondheid mee kunt verbeteren. Er is echter nog veel meer over de den te vertellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van dennenhoestsnoepjes of mosterd gemaakt van de den? 
Wat ik je graag zou willen meegeven: Zoek naar meer informatie, probeer het uit en vertel het door. Wie weet gaat het tij dan echt keren en gaan we bij niet-ernstige klachten gewoon weer terug naar de gratis geneesmiddelen uit de natuur!

Andrea Bleeker
april 2015
www.kruidengeheimen.nl


 RECEPT DENNENSINAS

Dennensinas

DENNENSINAS MET GEMBER
Neem een takje dennennaalden en een stuk gember. Kook het samen ongeveer 10 minuten in anderhalve liter water en laat het dan afkoelen. Zeef de gember en dennennaalden eruit en vul een glazen fles tot 2/3 met deze koude gember/dennenthee. Vul de fles aan tot de rand met vers geperst sinaasappelsap en eventueel een eetlepel honing (voor degenen die van zoete drankjes houden). Laat het sap indien mogelijk een dag staan in de koelkast zodat de smaken met elkaar mengen.
Drink smakelijk!
Meer recepten van natuurlijke drankjes vind je op de facebookpagina "Natuurlijk Drinken".


Nieuwsbrief:

Meestal stuur ik eens per zes weken een nieuw artikel over een geneeskruid.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. Indien deze link niet werkt, stuur dan een mailbericht naar mail@kruidenmassages.nl.

Facebook

Wil je meer gezondheidtips?
Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.


Index