Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht  
 Guldenroede, Solidago canadensis

De waarde van de “Gouden Staf”

De natuur staat in de zomermaanden vol met Guldenroede. Weinigen weten dat het een hele waardevolle plant is.
In het Oud-Nederlands betekent deze naam “Gouden Staf”. Deze naam hebben onze voorouders niet alleen vanwege zijn kleur aan de plant gegeven, maar ook omdat de plant “gouden” eigenschappen bezit. De plant werd voor veel lichamelijke klachten gebruikt, vooral voor urine-klachten.

Wanneer je thee drinkt van de bovengrondse delen dan zul je merken dat je meer moet plassen. Vrijwilligers hebben bijgehouden wat het resultaat was: Gemiddeld werd er 27 % meer urine geproduceerd. Guldenroede wordt daarom wel gezien als dé natuurlijke plaspil.

Afvalstoffen van onze voeding die niet op een natuurlijke manier uitgescheiden worden, blijven achter in het lichaam. Deze kunnen o.a. stijfheid en stramheid veroorzaken. Guldenroede zorgt ervoor dat deze overtollige afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Wanneer je thee van het kruid drinkt, zul je zien dat de kleur van de urine verandert.
Zijn je klachten na drie weken nog niet over, dan is het raadzaam aan een deskundige te vragen welk kruid jou na deze kuur van dienst kan zijn.

Guldenroede is een sterke, winterharde, overblijvende plant. Hij gaat snel overheersen in de tuin. De stengels zijn roodachtig. (Hierdoor kun je misschien makkelijk onthouden dat de plant ook kan helpen bij klachten aan de bloedsomloop. Het wordt door natuurgeneeskundigen onder andere aangeraden bij een hoge bloeddruk en bij ontstekingen.)
De donkergele bloemen zitten aan het einde van een dunne, rechtopstaande stengel bij elkaar in een grote geurige pluim, die veel insecten trekt. Oogst alleen wanneer je 100 % zeker weet dat je de juiste plant voor je hebt. De plant wordt wel eens verward met Jacobs Kruiskruid, dat een giftig kruid is!

Omdat het effect van de plant zo goed is, wordt het gedroogde kruid gelukkig in vrijwel elke drogist verkocht. Je kunt het vinden bij de kruiden onder de Latijnse naam Solidago. Deze naam is niet voor niets gekozen. De naam Solidago lijkt op “solderen”, en betekent niets anders dan vastmaken / heel maken. Want dat is namelijk een andere belangrijke eigenschap van de plant: Fijngemalen Guldenroede werd vroeger als poeder op wonden gestrooid om ze sneller te laten helen. 

Blad van Solidago canadensis  Guldenroede

Blad en bloem van Solidago Canadensis

Er zijn twee soorten Guldenroede waar je gebruik van kunt maken:
-  Canadese Guldenroede, deze zie je op de foto's op deze pagina (Solidago canadensis)
-  Echte Guldenroede, deze schijnt nóg krachtiger te zijn, helaas groeit deze niet in de streek waar ik woon (Solidago virgaurea).
Andere variëteiten van de plant moet je niet gebruiken omdat er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is.

Let op! Omdat Solidago een sterke werking heeft wordt aangeraden de thee niet langer dan 3 weken achter elkaar te gebruiken. Drink maximaal een liter thee per dag.
Hoewel het kruid wordt aangeraden bij klachten aan de urinewegen, wordt het kruid afgeraden bij een nierbekkenontsteking. (Nierbekken moet eerst herstelt zijn voordat je hem gaat activeren.)
Wanneer je medicijnen inneemt, vraag dan bij de apotheek na of het kruid gecombineerd kan worden met je medicijnen.

Er zijn mensen die door het drinken van Guldenroede-thee last krijgen van obstipatie (moeilijk naar het toilet kunnen). Mocht je dat ervaren, halveer dan de hoeveelheid thee die je daarvoor dronk of combineer de thee bijvoorbeeld met brandnetelbladeren of munt. (Deze kruiden stimuleren de spijsvertering.)
Vind je de smaak van Guldenroedethee niet zo aangenaam, dan mag je hem combineren met ander kruid waarvan je de smaak wel lekker vindt.


Andrea Bleeker

www.andreableeker.nl
Augustus 2012

Guldenroede Kruidengeheimen  Guldenroede

Water moet stromen. Een rivier die niet stroomt vertroebelt.
Het is daarom van belang dat water in beweging blijft.
Ook in ons lichaam moet het water in beweging blijven.
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 75 % uit vocht.
Stroomt er onvoldoende water, dan blijven er afvalstoffen
achter en deze kunnen lichaamsklachten veroorzaken.
Zorg daarom dat je dagelijks voldoende water drinkt.

   Guldenroede Blad   Guldenroede Stengel

Foto 1: Blad sterk uitvergroot
Foto 2: Guldenroede is ook herkenbaar aan de rode stengel.

Facebook

Je kunt me volgen op twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts

"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.


Nieuwsbrief:

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier. (Wanneer deze link niet werkt kun je een mail sturen naar mail@kruidenmassages.nl)


Index

Beschrijving geneeskrachtige planten    |  Nieuws & Activiteiten   |   Contact

Guldenroede
Let op! Van heel dichtbij lijkt de bloem van de Guldenroede op de giftige! Jakobs Kruiskruid.
De foto's op deze pagina zijn allemaal van de Canadese Guldenroede;
Solidago canadensis.
Guldenroede  Guldenroede
Guldenroede Guldenroede, Solidago canadensis