Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzichtSalie  Salie Salvia officinalis

De Salie en de Tong

Vaak denk ik met bewondering aan onze voorouders. Ze beschikten niet over de technologie die wij nu hebben, maar hebben ons wel een schat aan wijsheid nagelaten. Stiekem zou ik in een tijdmachine willen stappen om te kijken hoe het toen was en om uit te vinden hoe bijvoorbeeld de naam van een kruid is ontstaan. Want, wie bepaalde dat eigenlijk, een arts, een geestelijke of was het misschien een groep mensen?
Ik weet dat de naam Salie afkomstig is van Salvare en dat dit het Latijnse woord is voor genezing, verlossen of heiligen. Men sprak dus met grote waardering over deze plant, maar wie kwam er eigenlijk achter dat de Salie blijkbaar dé plant der planten was waardoor hij deze Koningsnaam heeft gekregen?
Er zijn verschillende soorten Salieplanten. De Salieplant waaraan geneeskrachtige eigenschappen zijn toegeschreven is de
Salvia officinalis.


De Salie is een bladhoudende vaste plant. De bladeren zijn groengrijs tot zilvergrijs van kleur.

De violetpaarse bloemen zitten in schijnkransen van 4 tot 8 aan de top van de stengel.
In de maanden juni, juli en augustus, worden de bloemen intensief bezocht door bijen en hommels.

Salie dichtbij  Salie
Plant een Salie in je tuin, Salie is een geliefde bijenplant.

De geur van Salie is erg sterk en doordringend. Vroeger werd hij in vele rituelen gebruikt. Is de werking op de geest één van de oorzaken waardoor Salie een hoog aanzien kreeg?

Als je het blad bekijkt, dan lijkt het op de structuur van een tong. Veel planten hebben een teken van herkenning. Door goed naar een plant te kijken kun je soms zien waarvoor het kruid in de geneeskunde wordt gebruikt. Inderdaad heb ik geleerd dat Salie wordt gebruikt bij klachten in en rond de mond. Aften, keelpijn, ontstekingen, verkoudheid. Daarnaast maakt het taai slijm los, het doodt ziektekiemen etc. Uiteraard heb je wel meer kennis nodig dan alleen naar de vorm van een plant te kijken, want sommige planten moeten sterk verdund worden of zijn zelfs giftig bij inwendig gebruik. 

Meteen grijp ik dit gegeven van de tong aan om het te koppelen aan de wijsheid van de oude Chinezen. Vroeger moest men de tong uitsteken bij de arts. Aan de conditie van de tong kon hij aflezen hoe het met de organen in het lichaam gesteld was. Aan de hand daarvan gaf hij een kruidenadvies; waarschijnlijk een reinigende remedie, want de tongdiagnose gaf aan waar in het lichaam vervuilde of zwakke plekken waren.

Salie - Tongdiagnose  Salieblad dichtbij
Het blad van Salie werd vroeger vergeleken
met de structuur van de tong en werd daarom
bij klachten aan de mond/keel voorgeschreven
         

Tong

De vorm en het uiterlijk van de tong wordt vaak gebruikt als diagnosemiddel in de Chinese Geneeskunde. Een gezonde tong is licht rood en de tong weerspiegelt de gezondheid van de inwendige organen en de bloedcirculatie.
Wit beslag op een bepaald gebied is een teken dat afvalstoffen zich ophopen. Een afwijkende structuur kan wijzen naar een voedingspatroon waarbij onvoldoende mineralen worden opgenomen. (wanneer er onvoldoende bouwstoffen worden opgenomen kunnen er lichamelijke klachten ontstaan)
Veel mensen hebben last van karteltjes aan de zijkant, dit verwijst naar een overbelasting van de gal/lever. Een dikke, rode of pijnlijke tong zou naar een verborgen ontsteking kunnen wijzen.
Een zwart gekleurde tong is in veel gevallen het gevolg van medicijn- of antibioticagebruik.

Schoonmaak voor de tong:

Poets regelmatig je tong en je zult merken dat hij schoner wordt en je smaakpapillen beter gaan werken. Wellicht dat je je fitter gaat voelen, want het ontgiften van de mond heeft effect op het hele lichaam. Gebruik voor het poetsen van tong en tanden het liefst een natuurlijke tandpasta. (Meer over natuurlijke tandpasta kun je lezen in het artikel tandpasta). 

Heb je je eigen tong wel eens bestudeerd? Is hij mooi rood doorbloed of laat hij je gebieden zien die een reinigende kuur kunnen gebruiken?
Bij de meeste mensen ziet de tong er beslagen uit in het gebied van de darmen (dit is achter op de tong, zie bovenstaande foto). Je kunt er dan voor kiezen je lichaam te reinigen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vastenkuur, een darmspoeling, massages of door het gebruik van kruiden.


Salie

Salie kan je daar op de volgende manier bij helpen. Drink een week lang elke dag drie koppen Saliethee. (Kokend water op een blaadje verse of gedroogde Salie en ongeveer 10 minuten laten trekken)
Waarschijnlijk zul je na een paar dagen aan je urine of ontlasting merken dat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen. Ook kan eventueel vastzittend slijm uit de longen loskomen.
Na een week Saliethee stop je een paar dagen en herhaal je dit desnoods opnieuw

Wat is de functie van griep eigenlijk? Wanneer er teveel schadelijke stoffen in het lichaam zitten, kan het onherstelbaar beschadigd raken. Vandaar dat de meeste mensen op zijn tijd de griep krijgen. Het is een nuttig proces om er voor te zorgen dat het lichaam ontdaan wordt van stoffen die er niet horen. Gebruik je daarbij kruiden ter ondersteuning, dan zal het kruid helpen bij het reinigen en kan het de pijn verzachten. Het kruid zal de griep niet onderdrukken en het reinigingsproces gaat door!

Heb je op deze manier de griep doorstaan, dan merk je misschien dat het reinigen ook verhelderend werkt op je gedachten. Meestal werkt het schoonmaken van het lichaam ook door in de geest.

De tweede naam van Salie luidt “officinalis”. Die naam betekent dat het kruid vroeger al erkend was als geneeskruid en bij alle apothekers verkrijgbaar was.
Overigens is het een kruid wat zijn krachten verliest als het gecombineerd wordt met ijzer.
Omdat meestal niet bekend is hoe de in de winkel gekochte Salie verwerkt is, kun je beter zelf een plant in de tuin zetten. Heb je het kruid nodig, dan pluk je wat blad met de hand. Gedroogde Salie bewaar je in een glazen pot op een donkere plek en vijzelen doe je niet in een ijzeren vijzel.

Gebruik Salie NIET als kuur inwendig wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook is het beter Salie te laten staan bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis daarvan, zoals borst- of baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose, embolie of epilepsie. En niet teveel Saliethee voor mensen met een hoge bloeddruk.
Kinderen mogen één kopje Saliethee per dag. Maar over het algemeen vinden kinderen de smaak van salie ronduit vies. Voor hen kun je beter een milder kruid gebruiken, bijvoorbeeld Linde of Vlier.
 
Voor iedereen geldt dat Salie niet in grote hoeveelheden en te langdurig gebruikt mag worden
Veilige dosis: 3 koppen thee per dag, 1 week lang. Drie dagen geen Saliethee en daarna eventueel weer herhalen.
Luister altijd naar je lichaam waar het om vraagt en of het kruid bij je past.

Salie   Salie
De bloem van de Salie is eetbaar en staat leuk in een salade.


Tenslotte nog enkele andere toepassingen van Salie:
- Gorgelen met Saliethee bij klachten aan de keel of bij verkoudheid.
- Gebruik Salie in de keuken: Salie maakt zware en vette spijzen lichter verteerbaar. Kook een blaadje mee bij de bereiding van stoofpotten, vet vlees en vis. (Ik doe vaak een blaadje in de jus)
- Van VSM en dokter Vogel is Salietinctuur verkrijgbaar; te gebruiken bij o.a. menstruatieklachten, overgangsklachten en overmatig zweten.
- Voetenbad met Saliethee: bij verkoudheid, zweetvoeten, voetschimmel of andere lichamelijke klachten.
- Omdat Salie desinfecterend werkt en de tanden witter maakt, kun je gebruik maken van tandpasta met Salie. In het artikel over tandpasta vind je het recept voor een tandpoeder met Salie.

De Salie heeft nog véél meer geheimen. Salvia officinalis werd vroeger gezien als een middel wat hielp bij álle kwalen. Ik laat het aan jou over om op onderzoek uit te gaan.

Januari 2013
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Facebook
Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op deze website worden geplaatst?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hierIndien deze link niet werkt, stuur dan een mailbericht naar mail@kruidenmassages.nl.

Salie