Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
gember

Veelzijdig Gember

Heb je het af en toe koud, terwijl de winter nog niet eens echt begonnen is?
Dan vind je het vast wel leuk om te weten dat er een plant is die het lichaam kan verwarmen door de bloedsomloop te stimuleren: De gember.
De plant groeit niet in Nederland, hij groeit alleen bij tropische omstandigheden, maar de wortel is  verkrijgbaar bij supermarkten, groentewinkels en Toko's.

De plant heeft een rietachtig uiterlijk en is een overblijvende, bladverliezende plant. Hij kan maximaal 3 meter hoog worden en heeft een dikke, vlezige, knolachtige, aromatische wortelstok; de gemberwortel.
De plant draagt kleine gele of paarse bloemen. Van de plant gebruiken we vooral de wortelstok.

Gemberbloem
Gemberbloem

De Chinese kruidendokters gebruiken gember al duizenden jaren lang omdat de gember een heel positief effect op onze gezondheid heeft. Omdat de gember ook zo’n aangename smaak heeft wordt het in meer dan de helft van alle Chinese kruidenmengsels gedaan.

Een van die positieve eigenschappen van de gember is de warmte die hij kan opwekken. Als je een stukje van de wortel afsnijdt, hier kokend water op giet en even laat trekken, dan heb je een lekkere en verwarmende winterthee.
(Wanneer je de thee in een pan ongeveer 10 minuten zachtjes laat trekken, dan is de werking iets sterker)
Daarnaast zorgt de gember dat levensenergie weer gaat stromen. Bij klachten waarbij de levensenergie niet goed doorstroomt, bijvoorbeeld bij kramp, spijsverteringsproblemen en verkrampte spieren, is het raadzaam om regelmatig gemberthee te drinken.

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschap van de plant helpt de plant ook bij reumatische klachten en verkoudheid.

  Gember met knop  Gemberknop
Gember groeit niet in Nederland.
Toch kan de wortel op een warme plek wortel gaan schieten.

De thee kun je ook als voetenbad gebruiken om de bloedsomloop van de voeten te stimuleren als je last hebt van voeten die maar niet willen warmen. (Ook dit is overigens een klacht waarbij de energie niet goed doorstroomt.)

Wil je meer weten over gember, dan verwijs ik je elders naar internet, want er is nog véél meer over te vinden.

De gedroogde wortelstok, gemberpoeder, is ook wel bekend onder de naam djahé.

In de keuken wordt gember veel gebruikt, bijvoorbeeld gemberkoekjes, gemberbier of geconfijte gember. (Besef wel dat geconfijte gember gewoon gember met een heleboel suiker is.)
Zelf kook ik gember mee met soep en rijst. Ik gebruik ook een klein stukje in de sapcentrifuge als ik appelsap maak, of ik rasp een klein stukje in een salade.

Eet en drink smakelijk!

Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

December 2011


Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts

"Like" de Pagina's en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief: Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik hier.

Index

Kruidenoverzicht

Kruidenmassages

Nieuws & Activiteiten

Contact