Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht





 
 Kastanje - Kruidengeheimen

Paardenkastanjes

Witte Paardenkastanje-Aesculus hippocastanum

In de herfst vind je meestal enorm veel kastanjes onder kastanjebomen. Zelf raap ik ze graag op en leg ze in schaaltjes in mijn huis omdat ik ze zo mooi vindt. Er zijn verschillende soorten kastanjes. Dit artikel gaat over de witte paardenkastanje, die ik voor het gemak kastanje zal noemen. Wat zo leuk is dat ze verborgen eigenschappen bezitten. Ik zal er iets meer over vertellen:

Kastanje - Kruidengeheimen
Kastanjeknop die openspringt in het voorjaar

Kastanje - Kruidengeheimen
foto: Onder aan de kastanjestam verschijnt vers blad.

Geneeskracht

De vrucht van de kastanjeboom wordt al eeuwenlang gebruikt als geneeskruid. Het verbetert de doorbloeding en maakt de vaatwanden sterker. Daarom wordt het vooral toegepast bij spataderen, aambeien, oedeem, zware benen, onrustige benen, open benen, koude mensen, maar ook bij stijve spieren.
De vrucht kan alleen niet door mensen worden gegeten. Je spijsvertering zal er heel veel last van krijgen. Daarom wordt er een alcoholische oplossing van gemaakt, die als tinctuur Hippocastanum verkrijgtbaar is bij de betere drogist.
De eetbare kastanje waar je misschien wel eens over gehoord hebt, komt van een andere boom, de tamme kastanje. Ze zijn overigens geen familie van elkaar. De tamme kastanje is familie van de beuk en deze kastanjes zijn verkrijgbaar bij de groenteboer.

Wel kan de kastanje uitwendig worden gebruikt. Daarvoor kun je gewoon een kastanje in je broekzak stoppen. Net als een mobiele telefoon zend een kastanje straling uit. De kastanje heeft invloed op blokkades in het lichaam en kan ervoor zorgen dat je klacht verminderd. Probeer het maar eens!
Een dame die in een tweedehandswinkel werkt, vertrouwde me onlangs toe dat ze regelmatig kastanjes in broekzakken aantreft. Er zijn dus nog genoeg mensen die het oude gebruik toepassen!


Kastanjeknop - kruidengeheimen
Foto boven: Voorjaar, knop van de kastanje.
Onder: Prachtige kastanjebomen in de stad Hoorn nabij het Kleine Oost.
Kastanje in bloei - kruidengeheimen

Recept kastanjecrème

Ook worden kastanjes in crèmes verwerkt omdat ze de huid strakker maken, zorgen voor een betere doorbloeding bij winterhanden en -voeten én vanwege de pijnstillende werking wordt deze crème ook bij reuma en jicht gebruikt.
Natuurlijk kun je deze crème kopen, maar je kunt hem ook zelf maken. Ik deel het recept graag met je:
Snij twee flinke handen vol met kastanjes in 4 stukken en schil ze. Doe alleen het kastanjewit met een beetje water in een pan en kook ze tot ze zacht zijn -ca 20 minuten- (let op dat ze niet droogkoken).
Maal alles fijn met een staafmixer en je crème is klaar.
(Zorg ervoor dat alle schillen verwijderd zijn, gebruik alleen het kastanjewit, want anders krijg je allemaal stukjes in je crème.)

Op deze manier is je crème echter maar een paar dagen in de koelkast houdbaar.
Wanneer je er op gevoel wat kokosolie en alcohol bijvoegt, kun je de houdbaarheid verlengen. Bij de hoeveelheid op onderstaande foto heb ik vier eetlepels kokosolie en vier eetlepels alcohol toegevoegd (wodka, jenever of kastanjetinctuur) en ik had niet zoveel water gebruikt. Vorig jaar bleef deze crème een paar maanden goed. Bewaar hem wel in de koelkast en open het potje af en toe om hem in de gaten te houden.
Let op, het ziet er best lekker uit, maar deze crème is NIET eetbaar.


Kastanjecrème  Kastanjecrème
Foto boven: Kastanjecrème maken


Wasgoed

De kastanjeboom is familie van de zeepachtigen, dat betekent dat de boom reinigende inhoudsstoffen bevat.
Schil een paar kastanjes en snij ze in stukjes. Stop alleen de witte stukjes in een zakdoek en maak deze met een touwtje dicht. Dit zakje kun je meewassen met een witte was, want….. een witte was wordt hiermee weer stralend wit en sommige vlekken zullen verwijderen. (Het hangt natuurlijk af wat voor vlek het is.)

Als ze vers zijn kun je de kastanjes makkelijk schillen. Als ze ouder en rimpeliger zijn, wordt het een lastig klusje.

De boom wordt overigens witte paardekastanje genoemd, omdat hij in het voorjaar witte bloesem heeft. Er is ook een gecultiveerde boom met roze bloemen, deze wordt zover ik weet alleen in de Bach bloesemtherapie gebruikt.


Er valt nog veel meer over de kastanje te vertellen, maar ik laat het hierbij.


Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


 
 Kastanje - Kruidengeheimen  Kastanje - Kruidengeheimen
Kastanje - Kruidengeheimen  Kastanje
De witte paardenkastanje
In het voorjaar bloeien ze prachtig met hun kaarsachtige bloemen,
in het najaar verschijnen de NIET-eetbare kastanjes    

 

Tamme Kastanje         Tamme Kastanje
Deze twee foto's zijn van de eetbare tamme Kastanje
die familie van de Beuk is en andere eigenschappen heeft.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een geneeskrachtig kruid. Wil je het ook per mail ontvangen?
Stuur dan een berichtje naar mij via contact.
(Deze werkt helaas alleen via outlook.)

Index

Kruidenoverzicht   |    Nieuws & Activiteiten 
Facebook

Meer kruidenweetjes zijn te volgen op de volgende twee facebookpagina's:

- Kruidengeheimen
, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken
: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk" en zie de tips regelmatig verschijnen.