Kruidengeheimen

Index

Klein Hoefblad - Kruidengeheimen  Klein Hoefblad - Kruidengeheimen
Klein Hoefblad, februari/maart
Klein Hoefblad

Het nut van Klein Hoefblad

Van veraf lijkt het net een paardenbloem. Maar wanneer je dichterbij komt, zie je dat het toch echt een ander plantje is: Klein Hoefblad.
Het bijzondere van deze plant is dat je in het voorjaar alleen de bloem ziet. Wanneer de bloemen aan het verwelken zijn, komt pas het blad tevoorschijn en deze blijft de hele zomer zichtbaar. Deze plant noemen ze daarom een “naaktbloeier”.
De plant wordt maximaal
30 centimeter hoog en de bloemen openen zich alleen in het voorjaar in de volle zon.

Vroeger zag men in het blad een overeenkomst met een paardenhoef. Daarom hebben ze de plant "Klein Hoefblad" genoemd. Er bestaat ook een plant die Groot Hoefblad heet, die heb je vast wel eens gezien. Dat zijn die hele grote bladeren die vaak langs de slootkant groeien. (Zie foto onder aan de pagina)

Hoefblad werd vroeger gebruikt bij longklachten. Wanneer je een keer last hebt van heel veel slijm kun je een blad op je longen leggen. Doe er een strak shirt overheen zodat het vast blijft zitten. Waarschijnlijk zul je na een tijdje merken dat je longen ontspannen en je meer lucht krijgt. Het kruid staat namelijk bekend om zijn ontkrampende en slijmafvoerende werking. Vooral geschikt bij kleine kinderen of baby’s! (Leg er een zachte doek tussen zodat het blad niet kan irriteren op de huid).

Klein Hoefblad   klein hoefblad blad
Blad klein hoefblad in september

In de tijd van de Romeinen rookte men sigaretten van het gedroogde blad bij longklachten.

De bladeren van Klein Hoefblad zijn aan de onderkant donzig behaard. Men dacht vroeger dat dit een teken van boven was en dat het kruid dan een helende werking op de huid en de slijmvliezen zou hebben. Hier is onderzoek naar gedaan en dit feit blijkt te kloppen: Naast de positieve werking op de binnenhuid en slijmvliezen van de luchtwegen, helpt het kruid tevens bij huidklachten: Bij eczeem, zweren en insectenbeten werd een papje van het kruid op de huid bevestigd. 

 
Klein Hoefblad in februari/maart; bloem, knop en stengel.
Vooral aan de stengel zie je dat het geen Paardenbloem is.

 klein hoefblad knop klein hoefblad stengel klein hoefblad tuintje

Eeuwenlang heeft men tinctuur van de wortel gemaakt voor bovengenoemde klachten. Een tinctuur is een alcoholische oplossing en werkt meestal nog sterker dan het verse kruid. Helaas mag de tinctuur van Klein Hoefblad in Nederland niet meer verkocht worden omdat "we" meer vertrouwen op de door de mens gemaakte synthetische medicijnen. Dat is erg jammer, maar het blad en de bloem van Klein Hoefblad mogen nog wel worden gegeten. Ze kunnen fijn gesnipperd worden in een salade, op een broodje kaas of meegebakken worden met een gebakken ei. De bladeren kunnen ook in een stamppot of in de soep. 

Klein Hoefblad Wortel Kruidengeheimen
Van de wortel van Klein Hoefblad werd vroeger een tinctuur gemaakt

De plant is een bron van vitaminen en mineralen en bevat stoffen die de spijsvertering stimuleren. Allemaal ingrediŽnten die we vooral in het voorjaar, wanneer de bloemen bloeien, goed kunnen gebruiken. Want wintervoedsel bevat over het algemeen minder vitaminen en mineralen. Later in het seizoen wordt het blad taai en wordt er alleen nog thee van gemaakt.

Let trouwens wel op waar je de plant oogst! Hij is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de grond. Klein Hoefblad is namelijk in staat chemisch vuil op te nemen en te vernietigen, dus een goede milieureiniger. Ik vond het zo leuk om te horen dat iemand mij vertelde dat hij verontreinigde grond had gekocht en al het onkruid liet groeien. Na een paar jaar was er niets meer van de verontreiniging terug te vinden en de grond zat weer barstensvol met levende insecten. De natuur had het probleem zelf opgelost!
Ons lichaam werkt net zo. Wanneer ons lichaam vervuild is krijgen wij griep, koorts, een ontsteking of we krijgen misschien wel puistjes. Ons lichaam doet er dan alles aan om het teveel aan afval te lozen om te voorkomen dat er anders belangrijke organen worden beschadigd.
Maar wat doen wij? Wij nemen een ontstekingsremmer of aspirientje om de koorts te onderdrukken en smeren een zalfje op de huid die de huid afsluit. Het vuil blijft hierdoor in het lichaam. Zijn we dan eigenlijk wel goed bezig???

Klein Hoefblad - Kruidengeheimen Klein Hoefblad - Kruidengeheimen

Recept voorjaarssalade

Nodig:

Eetbare bladeren, zoals blad van de paardenbloem, zevenblad, daslook, smeerwortel, duizendblad, brandnetel, valeriaan, etc.
Eventueel eetbare bloemetjes van klein hoefblad, rode klaver, paardenbloem, madeliefje etc.
Stengel bleekselderij, paprika en/of appel
Koude gekookte bietjes
Fetakaas
Sesamzaad
Zoetzuur (bijvoorbeeld augurken) met een paar eetlepels sap

Snij alles fijn, meng en geniet!

klein hoefblad
Salade met Klein Hoefblad

April 2012
Andrea Bleeker
www.andreableeker.nl

Facebook

Voor degenen die meer over kruiden willen weten:
Ik heb twee facebookpagina's:
- Kruidengeheimen, met kruidentips: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen?fref=ts
- Natuurlijk Drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken?fref=ts
Klik op "Vind ik leuk"  en zie de tips regelmatig verschijnen.

Nieuwsbrief

Af en toe schrijf ik een nieuw artikel over een kruid. Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? 
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, klik
hier

  Groot Hoefblad - Kruidengeheimen  Groot Hoefblad - Kruidengeheimen
Foto: Groot Hoefblad
vind je vaak langs sloten

Het blad van Groot Hoefblad wordt niet gegeten. Het wordt alleen gebruikt om op de longen te leggen wanneer iemand heel erg benauwd is of last heeft van veel slijm.

Index