Kruidengeheimen

Terug naar kruidenoverzicht
     Vlas-Lijnzaad - Kruidengeheimen    Lijnzaadjes - Kruidengeheimen    

Lijnzaad kun je in de tuin strooien.
Dan kun je volgend jaar zelf zaadjes oogsten
of gewoon genieten van de mooie bloemen.

De wonderplant Vlas en haar lijnzaad

Vlas is een plant die wereldwijd heel veel toepassingen kent. Als je de Latijnse naam ‘linum usitatissimum’ ziet en hierin het woord ‘linnen’ herkent, weet je er waarschijnlijk al een paar te noemen.
De vezels van de plant worden al duizenden jaren gebruikt om linnen van te weven. Maar van deze wonderplant worden bijvoorbeeld ook touw, papier, isolatiemateriaal, cosmetica en zeep gemaakt. Zelfs geld werd vroeger gedrukt op papier gemaakt van vlasvezels. En in de middeleeuwen, toen er nog geen stoffen van katoen waren, werd de meeste kleding van linnen gemaakt.
Linnen wordt van oudsher gezien als een rein en heilig materiaal dat onheil en boze geesten kan afweren. Altaren werden altijd met een linnen doek bedekt en geneeskrachtige thee werd het liefst door een linnen doek gezeefd.


Vlas  Vlas

Vlas is een eenjarige, tengere plant die kort bloeiende witte, blauwe of lila bloemetjes draagt. De bloemetjes openen zich alleen ’s morgens en bij mooi weer. Ze vormen doosvruchten die elk ongeveer tien kleine zaadjes bevatten. Je kunt zowel de bloemetjes (leuk in een salade) als het zaad (lijnzaad) eten.

De kleine zaadjes bevatten heel veel slijmstoffen. Deze slijmstoffen verbeteren en herstellen alle slijmvliezen in het lichaam, net waar het nodig is. De slijmvliezen van de slokdarm, maag, darmen, huid, blaas en baarmoeder, maar ook de binnenhuid van de longen kunnen verbeteren door het regelmatig innemen van deze zaadjes. Eventuele schadelijke stoffen worden omhuld en veilig afgevoerd. De slijmstoffen maken lijnzaad heel breed inzetbaar.


Lijnzaadjes - Kruidengeheimen  Lijnzaad
In water geweekt vormen de zaadjes zich tot een slijmerige massa.
Lijnzaadjes - Kruidengeheimen
Gebroken lijnzaad:
Maal de zaadjes bij voorkeur pas op het laatste moment fijn,
bijvoorbeeld in een elektrische koffiemolen.

Lijnzaadkuur

Veel winkels, zoals supermarkten, verkopen alleen gebroken lijnzaad. Ongebroken lijnzaad is echter beter, omdat door het machinaal "breken" waardevolle vitaminen en mineralen verdwijnen. Bovendien verandert het de structuur van het zaad, waardoor het bij sommige mensen darmkrampen veroorzaakt. Koop daarom bij voorkeur heel lijnzaad. Maal het zaad zelf op het laatste moment fijn in bijvoorbeeld een elektrische koffiemolen of vijzel.
Of laat de hele zaadjes enige tijd weken voordat je ze inneemt.
Heel lijnzaad is onder meer verkrijgbaar bij natuurwinkels en bij sommige drogisterijen.

Gebruik 1- tot 3-maal daags 1 theelepel tot 1 2 eetlepels per keer (bouw de hoeveelheid langzaam op).

Je kunt de lijnzaadjes op verschillende manieren gebruiken. Voeg het gemalen zaad toe aan yoghurt, smoothie aan meel voor koekjes, crackers en pannenkoeken, etc.

Of maak er "thee" van: Giet kokend water over de zaadjes heen en laat even weken. Dan wordt het de slijmerige massa die je hierboven op de foto ziet. Deze kun je kauwend innemen.

Je kunt ook koud water over de zaadjes gieten. Maar dan moet het een paar uur weken voordat het dezelfde slijmerige massa wordt als op de bovenstaande foto.


Bij ernstige klachten aan het spijsverteringsstelsel, zoals vernauwingen, de kuur alleen volgen na overleg met je arts.

Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen  Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen Lijnzaad - Vlas - Kruidengeheimen
Een wortel van een jong Vlasplantje, een jong Vlasplantje en de plant in bloei.

Lijnzaad kan meerdere malen zijn volume aan vocht opnemen. Zorg daarom dat je een paar extra glazen water of thee per dag drinkt als je de kuur volgt.


Stoppen

Het is goed om na een paar weken een paar dagen te stoppen om het lichaam niet afhankelijk te maken. Daarna kun je de kuur eventueel herhalen. Als je de kuur volgt, kun je verder gewoon eten en drinken. Maar uiteraard, hoe gezonder hoe beter…

Eigen onderzoek

Enige tijd terug vroeg ik of er mensen waren die vrijwillig de lijnzaadkuur wilden volgen. Ik heb ze achteraf gevraagd wat hun bevindingen waren. Er namen dertig proefpersonen aan mijn onderzoek deel die gemiddeld gedurende drie weken twee- tot driemaal daags een eetlepel lijnzaad innamen.

Geen van de proefpersonen vond de smaak onaantrekkelijk. Daar hoef je het dus niet voor te laten. Wel ziet het er erg slijmerig uit als je het eerst laat weken, waardoor sommige mensen er helaas voor kiezen het niet in te nemen. De bereidingswijze vond iedereen goed te doen.
Het zaad neemt bij contact met water meerdere malen zijn gewicht aan vocht op en wordt een slijmerige massa. Als je het regelmatig inneemt, wordt de binnenkant van je spijsverteringsstelsel van een slijmlaag voorzien. Hierdoor beweegt de voedselbrij zich makkelijker door je lichaam en dit leidt tot verbetering van de stoelgang. De meeste proefpersonen merkten uiterlijk na twee dagen een verschil in hun stoelgang op. Degenen die geen verschil opmerkten, hadden al een goede stoelgang of dronken te weinig.
Mensen die last hebben van een ernstige verstopping hebben meestal niet zo snel resultaat. De ‘verstopping’ moet zijn verdwenen voor de slijmstoffen er langs kunnen. In dat geval kun je aan voetreflexmassage denken. Dit is een manier om de stoelgang te stimuleren
.

Lijnzaad innemen is ook heel goed om de wand van de darmen te herstellen na gebruik van synthetische laxeermiddelen, darmspoeling of een antibioticakuur.


Als je de zaden op je nuchtere maag inneemt, zul je merken dat je hongergevoel vermindert. Omdat de zaden uitzetten, creren ze een vol gevoel. Daarom wordt lijnzaad aangeraden aan mensen die willen afvallen. 
Als je iemand bent die vaak ‘trek’ heeft, heb je kans dat je ‘verkeerde’ voedingsmiddelen tot je neemt. Je lichaam blijft dan vragen naar wat het echt nodig heeft, zodat de trek blijft. Lijnzaad innemen is een goed begin van de verandering.

Een andere belangrike stof in lijnzaad is olie met onverzadigde vetzuren (omega 3). De olie is zeer goed voor de bloedvaten en het hormoonstelsel. Bij een verhoogd cholesterolgehalte kun je met lijnzaad op een natuurlijke manier je bloedvaten schonen. Uiteraard is het wel verstandig dit met je arts te bespreken. De olie kan ook preventief worden ingenomen als er bijvoorbeeld in de familie veel klachten aan hart- en bloedvaten voorkomen.
Lijnzaadolie voor consumptie is onder meer te koop in natuurwinkels. Als je de olie inneemt, krijg je niet de slijmstoffen van het lijnzaad binnen. De olie werkt dan ook nauwelijks op de spijsvertering. Verder wordt ze helaas snel ranzig, zodat ze niet lang houdbaar is.
Na persing van lijnzaad voor consumptie worden er oplosmiddelen aan de restantzaden toegevoegd waardoor het nog meer olie loslaat. Deze olie is van mindere kwaliteit, mag niet worden ingenomen, maar wordt gebruikt om mee te lakken en lijmen. Ook wordt er meubelwas en zeep van gemaakt.
Van resten lijnzaad worden koeken gemaakt die als veevoer dienen. Hopelijk wel gemaakt van ‘oplosmiddelvrije restanten’.

Enkele proefpersonen merkten een verschil op in hun spieren en gewrichten: pijn werd minder. Lijnzaad reinigt de bloedvaten, waardoor een betere doorstroming en zuurstofvoorziening ontstaat. Daarom wordt het ook aangeraden bij stijve spieren en gewrichten.

Een enkeling bemerkte ook een verandering in de hormoonhuishouding: geen maandelijkse acne meer en/of een andere menstruatiecyclus. Er zijn ook vrouwen die baat hebben bij gebruik van lijnzaad bij overgangsklachten.

 

Geen van de proefpersonen gaf aan iets op te merken aan lucht- of urinewegen. Wellicht namen zij het nog niet lang genoeg in om iets te merken. Wel merkten sommigen iets op aan hun huid: minder droog en zachter. Klachten kunnen echter ook eerst verergeren. De reguliere geneeskunde zegt dan dat je allergisch bent. In de natuurgeneeskunde ziet men de huid ook als uitscheidingsorgaan dat afvalstoffen kan uitscheiden. Hoewel niet leuk, is het altijd iets tijdelijks. Soms is het raadzaam de hoeveelheid lijnzaad die je inneemt iets te verlagen.

Ten slotte waren er ook proefpersonen die helemaal niets opmerkten. Misschien paste lijnzaad niet goed bij hun lichaam of merken bepaalde mensen pas na langere tijd een verandering op. Iedereen is immers anders. 

       Lijnzaad  Lijnzaad 

Foto 1: Vlas in juli, de onrijpe zaaddozen
Foto 2, Vlas in augustus, bijna klaar om te oogsten

Ik houd van volksgeneeskunde. Dit zijn ervaringen van dat volk; doorverteld en opgeschreven. Bevindingen van "gewone" mensen die positieve veranderingen opmerken door een bepaald kruid in te nemen. Geen manipulaties of gesjoemel met cijfers vanwege geldkwesties; men gunt de ander ook een gezond leven.
Daarom nogmaals dank aan degenen die deze kuur wilden uitproberen en hun bevindingen met mij wilden delen. Ik hoop dat degenen die nog twijfelden mede door jullie ervaringen de drempel overstappen en op deze eenvoudige manier aan hun gezondheid gaan werken.

Dit recept deel ik graag nog met jullie: Een recept van haargel gemaakt van lijnzaad:
http://www.aromatherapie-info.com/lijnzaad-haargel.html

november 2012
Andrea Bleeker
www.kruidengeheimen.nl


Andrea Bleeker  Lijnzaad  

Op facebook
- geef ik regelmatig een kruidentip: https://www.facebook.com/Kruidengeheimen
- en heb ik sinds kort ook een nieuwe pagina over natuurlijk drinken: https://www.facebook.com/natuurlijkdrinken

Index